Redakcja

Warto robić przetwory na zimę

Warto robić przetwory na zimęNasze mamy i babcie, co roku latem przygotowywały słoiki z wekami na całą zimę. Wynikało to z tego, że wielu produktów nie można było kupić w Polsce właśnie w okresie zimowym i nie można było ich również w inny sposób przechować. Obecnie, coraz mniej kobiet decyduje się na to, aby przetwarzać warzywa i owoce, ponieważ przez cały rok można kupić wiele produktów, które kiedyś były sezonowe. Poza tym, w sklepach jest dosłownie wszystko – gotowe sosy i dżemy, a więc z lenistwa i oszczędności czasu, rezygnują one z takich czynności.

Jest to sporym błędem. Kupne produkty zawierają bowiem sporo cukru i chemii, a warzywa i owoce sprzedawane zimą w sklepach nafaszerowane są chemią i nie zawierają często żadnych wartości odżywczych. Nie jest to pożywienie zdrowe, ani wartościowe dla naszego organizmu. Szczególnie w domach, w których wychowują się dzieci, nie powinno nigdy zabraknąć domowych przetworów zimą, w których zamknięty jest smak i zapach lata, a także jego bogactwo.

Kiszonki na zimę

Jakie przetwory warto zrobić na zimę? Przede wszystkim, wszelkiego rodzaju kiszonki. Idealne są kiszone ogórki i kapusta, ale można również kisić inne warzywa, jak pomidory, czy fasolkę i rzodkiewkę. Takie słoiczki zawierają mnóstwo witamin i są niezwykle zdrowe dla każdego z nas. Poza tym, warto również zadbać o domowe ketchupy, zamiast kupować gotowe. Pomidory w środku lata są praktycznie rozdawane za darmo. Wystarczy je odpowiednio doprawić, odparować i przecisnąć przez sitko. Sprawdzą się one nie tylko jako ketchupy, ale również jako sosy do makaronów, czy do gołąbków. Poza tym, można skusić się również na przygotowanie sałatek zimowych, z ogórków, papryki, dyni, czy cukinii. Wybór jest ogromny. Bogactwo warzyw zachwyca i daje pole do popisu.

Przetwory owocowe

Dobrze jest również samodzielnie przygotować soki owocowe na zimę oraz dżemy, czy konfitury. Najlepiej nie dodawać do takich dżemów cukru, a pektyny, która idealnie wiąże owoce i utrzymuje je w odpowiedniej konsystencji. Można wybierać spośród ulubionych owoców i zamknąć je w słoiczkach, aby cieszyć się nimi przez całą długą zimę.

https://rodzinazdrowia.pl/nie-tylko-kiszone-ogorki

Podobne wpisy:

Zostaw odpowiedź na artykuł